Nov skok v neznano?

featured image

Celotni članek je na voljo le naročnikom.


Omejena ponudba Finance 30 let

✔ Naročnina brez vezave – odpoved kadarkoli

Aplikacija Finance na iOS napravah in Androidu.

✔ Finance DATA – podatkovna stran

Desna roka – nasvetni članki in baza znanja

Finance International – dostop do člankov svetovnih poslovnih medijev

✔ Internetvjuji in multimedijska knjižnica

Strokovni bilteni

✔ Glasovno branje člankov, deljenje člankov,…


Časnik Finance

Časnik Finance

Del skupine Bonnier

Bonnier

Varen nakup

Inovacija leta 2018

Bonnier Award

Naša zaveza

GDPR

Prvo četrtletje novega leta je navadno med najbolj “zabavnimi”. Kup rokov za oddajo obračunov, raznih napovedi, tu so seveda še letna poročila, nov znesek prispevkov …

Skratka, dolgčasa v prvih treh mesecih leta za podjetnike (in računovodje, davčne svetovalce pa še marsikoga) ni. Zadnji dve leti se je vse to skupaj še nekoliko podaljšalo, saj se je rok za oddajo davčnih obračunov in letnih poročil prestavil na maj. Letos tega, seveda če ne bo spet kakšnih sprememb tik pred zdajci, ne bo. Kot so pojasnili na Fursu, se bo redni davčni obračun DohDej za koledarsko leto 2022 oddajal v klasičnem roku, torej do 31. marca 2023. Če bo šlo vse po načrtih, to pomeni, da boste lahko velik del birokracije za nazaj končali že v prvih treh mesecih.

A čeprav nas le še nekaj dni loči do leta 2023, je še vedno kar nekaj vprašanj o tem, kaj prihaja z novim letom. Prvo seveda je, kaj bo s prispevki za samostojne podjetnike. Uradni izračun bo februarja, naš hipotetični pa kaže, da bodo ti spet zrasli, saj je tudi letos rasla povprečna plača, sicer res nekoliko počasneje kot prejšnja leta.

Drugo vprašanje, pomembno sploh za normirane s. p., pa je, ali bo zakon o dohodnini res začel veljati s 1. januarjem 2023. Zakon je sicer sprejet, a možnosti za pobudo za ustavni referendum še kar niso izginile. Nazadnje so v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov pozvali poslance državnega zbora, naj podprejo pobudo za presojo ustavnosti vladnega zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini, ki jo pripravljajo v SBC.

Sicer, da ne bo pomote, zakonodajni referendum za davčne zakone ni dopusten, a bi zavrnitev pobude za referendum zahtevala določen čas. Torej že sama pobuda bi lahko pomenila, da zakona ne bi bilo pred 1. januarjem.

Vse te kolobocije pet minut pred polnočjo tako vnašajo še nekaj dodatne negotovosti pred koncem leta. Res je, večina podjetnikov je najbrž že tako ali tako navajena, da jih negotovost spremlja na vsakem koraku. Ko k inflaciji, višjim stroškom, grožnjam pred recesijo in poslabšanju v gospodarstvu dodamo še negotovost pri davkih, je zmes za zmedo tako skoraj popolna.

A do konca leta imamo še nekaj dni. V tem času se vse lahko še razjasni, po drugi strani pa se vse lahko še dodatno zaplete. Ugibanja tik pred novim letom, kakšna bodo davčna pravila v naslednjem letu, so zadnja leta postala kar stalnica. No, morda bomo pa v leto 2024 vstopili umirjeno, z razjasnjenimi pravili.

Read More

Post a Comment

Previous Post Next Post