Bratuškova odgovarja zasavskim županom: Vidimo se pred poletjem

Ministrica Alenka Bratušek naj bi zasavske župane na temo rekonstrukcije regionalne ceste Hrastnik–Zidani Most sprejela...

featured image

Bratuškova odgovarja zasavskim županom: Vidimo se pred poletjem


Ministrica Alenka Bratušek naj bi zasavske župane na temo rekonstrukcije regionalne ceste Hrastnik–Zidani Most sprejela pred poletjem.


Foto: Aleš Beno

Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) se je odzvalo na naša vprašanja o rekonstrukciji regionalne ceste Hrastnik–Zidani Most, ki je ena redkih v Evropi z izmeničnim prometom. Taka cesta pomeni veliko razvojno breme za Zasavje, so minuli teden na Zasavskem razvojnem forumu opozorili zasavski župani in se pritožili, da jih ministrica Alenka Bratušek kljub številnim vabilom ne želi sprejeti na sestanek.

Cesta je že umeščena v državni prostorski načrt. »Za pridobitev gradbenega dovoljenja v integralnem postopku morajo biti v letih 2023 in 2024 izdelani še presoja vplivov posegov na stanje površinskih in podzemnih voda, dopolnitev poročila o vplivih na okolje ter DGD. V letu 2025 bi lahko bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje ter izveden postopek oddaje javnega naročila za gradnjo,« pojasnjujejo na MZI.

Finančna sredstva za rekonstrukcijo ceste bi MZI, kot so opozorili tudi župani in predstavniki gospodarstva, lahko črpalo iz tretjega stebra sklada za pravični prehod. Tako naj bi na MZI tudi ravnali in trenutno še pripravljajo potrebno dokumentacijo za presojo sofinanciranja projekta, katerega izhodiščna vrednost je po predinvesticijski zasnovi, kot pravijo na ministrstvu, 120 milijonov evrov.

Nato morajo dokumentacijo po presoji ministrstva za finance glede postopka izvedbe dodatnega zadolževanja države poslati še na Evropsko investicijsko banko.

Nedopustno odlašanje

»Vsa potrebna zemljišča so odkupljena. Mi smo naredili, kar smo morali, čakamo na ministrstvo za infrastrukturo. Vendar pa nas ministrica ne sprejme,« je na Zasavskem razvojnem forumu povedal Marko Funkl, hrastniški župan, ki je tudi predsednik razvojnega sveta zasavske regije.

Direktorica Zasavske gospodarske zbornice Tjaša Polc dodaja, da je nedopustno, da se za cesto potegujejo že več kot dve desetletji, in nelogično, da ne bi stopili na razvojni vlak, ki ga trenutno ponuja tudi sklad za pravični prehod.

Država bi lahko za gradnjo ceste pridobila 20 milijonov evrov nepovratnega denarja. »To cestno povezavo smo označili tudi v območnem načrtu kot pomembno razvojno priložnost za boljšo povezljivost regije in za razvoj gospodarstva,« je pojasnil Jani Medvešek, direktor zasavske razvojne agencije.

Sestanek bo pred poletjem

Zasavski župani so nezadovoljni, ker se ministrica Alenka Bratušek ni odzivala na njihova povabila na sestanek. Zato so na nedavni seji razvojnega sveta zasavske občine sprejeli sklep, da v Zasavje povabijo kar vlado. A iz odgovora z MZI, ki smo ga prejeli danes, naj bi Bratuškova zasavske župane le sprejela.

Takole pojasnjujejo na infrastrukturnem ministrstvu: »Organizacija sestankov, ne da bi imeli na voljo dovolj informacij za kakovostno odločanje, se nam ne zdi smiselna. Sestanek bo organiziran, ko bomo imeli na voljo dovolj podatkov, da bo mogoče jasneje govoriti o poteku in realizaciji tega projekta. Verjetno bomo sestanek organizirali še pred poletjem.«

Read More

COMMENTS

Entertainment