Neregularni ulasci u EU na srednjem Mediteranu dosegli nezapamćenu razinu

featured image

Priljev migranata preko srednjeg Mediterana dosegao je nezapamćenu razinu jer su krijumčarske bande sve organiziranije i puno lakše izrađuju improvizirana plovila, rekao je za AFP ravnatelj Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Između siječnja i travnja broj neregularnih ulazaka u Europsku uniju preko srednjeg Mediterana porastao je gotovo 300 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., dosegnuvši 42.200.

– Takvo što dosad nisam vidio, rekao je u petak Hans Leijtens, ravnatelj europske agencije u razgovoru za AFP, dodavši da je taj broj nešto više od polovice 80.700 neregularnih ulazaka u EU zabilježenih od početka godine.

– U ovom trenutku bilježimo rast od 1100 posto u odnosu na prošlu godinu, napose iz Tunisa, rekao je Leijtens.

Jeftinije krijumčarenje migranata

Po riječima Hansa Leijtensa, takvo povećanje je posljedica promjene načina rada krijumčara i jeftinijeg krijumčarenja migranata.

– Trenutno se koriste malim metalnim plovilima koje na plaži mogu izraditi za jedan dan, a stoje oko 1000 eura, rekao je Leijtens.

– Manja cijena znači da im treba veći broj ljudi. To može objasniti ovakve brojeve, dodao je.

Po riječima ravnatelja Frontexa, krijumčari su sve organiziraniji i međusobno se natječu, a nemaju problema s gubitkom ljudskih života. U barem jednom slučaju, rekao je, konkurencija je potopila brodicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments :

Post a Comment