O geologie impresionantă: Peștera marină din Capri fascinează de mii de ani prin strălucirea apei sale

featured image

Cu apa sa vibrantă și luminoasă, Peștera Albastră din Capri pare să fie un peisaj creat în Photoshop. Totuși, apele acestei peșteri marine sunt complet naturale.

Cunoscută, de asemenea, drept Grota Azzurra, aceasta se găsește pe insula Capri, în partea de sud a Golfului Napoli, în Italia. Peștera își are intrarea printr-o mică gaură în peretele unei stânci, se întinde pe o lungime de aproximativ 50 de metri, iar adâncimea ajunge până la 150 de metri, potrivit IFL Science.

Lumina zilei nu pătrunde doar prin intrarea în grotă, prin care pot să treacă mici bărci cu vâsle, ci și printr-o altă deschidere subacvatică, aflată chiar sub gura peșterii.

Limpezimea apei și unghiul în care bate Soarele în cea mai mare parte a zilei fac ca lumina să pătrundă prin această intrare submersă, astfel încât să ilumineze apele de jos, creând acest efect albastru strălucitor.

Peștera Albastră, descrisă ca un loc de întâlniri al semizeului Triton

Peștera a fost admirată timp de mii de ani. Se spune că a fost locul de înot personal al lui Tiberius, cel de-al doilea împărat roman care a domnit între anii 14 și 37 d.Hr.

Trei statui care îl înfățișează pe Neptun și alte figuri mitologice romane au fost descoperite pe fundul peșterii în 1964, indicând că este posibil să fi fost folosit ca templu în Antichitate.

De asemenea, mai multe baze ale unor statui au fost descoperite în 2009, în timpul unui studiu arheologic. În urma descoperirii, cercetătorii au comentat că aceasta se potrivește cu o relatare a savantului roman Pliniu cel Bătrân (23-79 d.Hr.). Acesta a descris peștera marină ca fiind un loc de întâlniri al semizeului Triton.

Un loc care i-a fascinat pe scriitori și pictori în secolul al XIX-lea, precum impresionează și în prezent

Peștera apare în cartea intitulată Entdeckung der blauen Grotte auf der Insel Capri, publicată în 1838 și tradusă ca „Descoperirea Peșterii Albastre pe Insula Capri”, în care poetul și pictorul german August Kopisch descrie presupusa sa redescoperire a zonei în 1826.

Se crede că această carte a stârnit masiv interesul pe insula Capri în rândul artiștilor și scriitorilor europeni din secolului al XIX-lea. Chiar și în zilele actuale, priveliștile insulei continuă să îi atragă pe cei bogați și faimoși.

Turiștii au posibilitatea să navigheze în Peștera Albastră și să vadă apele sale luminoase. Totuși, insula Capri poate fi destul de aglomerată în timpul lunilor de vară.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments :

Post a Comment